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Avaliação nutricional do feno das folhas da amoreira (Morus alba L.) em frangos de corte - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i4.10679 Animal Sciences
Dorigan, Claudia Josefina; Centro Universitário Barão de Mauá; Resende, Kleber Tomaz de; FCAV/UNESP - Campus de Jaboticabal/SP; Alessi, Antonio Carlos; FCAV/UNESP - Campus de Jaboticabal/SP; Malheiros, Euclides Braga; FCAV/UNESP - Campus de Jaboticabal; Sakomura, Nilva Kazue; FCAV/UNESP - Campus de Jaboticabal/SP.
O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar nutricionalmente o feno das folhas de amoreira, utilizando-se de frangos de corte. Foram utilizados cinco tratamentos (Testemunha (sem amoreira, 3,16% FB), 15% de amoreira (4,14% FB), 30% de amoreira (5,09% FB), Sem amoreira (4,14% FB) e Sem amoreira (5,09% FB)) usando-se o delineamento em blocos casualizados, com dois blocos e três repetições dentro de cada bloco e avaliados os índices de desempenho, o exame histopatológico dos órgãos viscerais e medidas morfométricas do núcleo dos hepatócitos e ácinos pancreáticos. Foi verificado o pior desempenho produtivo para as aves que ingeriram feno de folhas de amoreira, além de lesões tais como esteatose, proliferação de células de ductos hepáticos e necrose...
Tipo: Pesquisa de campo; análise laboratorial Palavras-chave: 5.04.00.00-2; 5.04.03.00-1; 5.05.03.00-6 desempenho; Frangos de corte; Análise histopatológica performance; Broiler chicken; Histopatological analysis.
Ano: 2011 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/10679
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Características agronômicas de variedades de milho para produção de silagem - doi: 10.4025/actascianimsci.v32i4.9299 Animal Sciences
Santos, Rafael Dantas dos; Embrapa; Pereira, Luiz Gustavo Ribeiro; Embrapa; Neves, André Luis Alves; Embrapa; Azevêdo, José Augusto Gomes; Universidade Estadual de Santa Cruz; Moraes, Salete Alves de; Embrapa; Costa, Cleber Thiago Ferreira; UNIVASF.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a produtividade de massa seca e massa verde, altura de inserção da espiga, número de espigas por planta, altura das plantas e a relação espiga, colmo e folha de seis variedades de milho indicadas para a região semiárida brasileira (BR 5033 - Asa Branca, BR 5028 - São Francisco, BRS 4103, BRS Caatingueiro, BRS Assum Preto e Gurutuba), visando à produção de silagem. O experimento foi conduzido nas dependências da Embrapa Semiárido, adotando-se o delineamento experimental de blocos casualizados com seis tratamentos e quatro repetições. As variedades Gurutuba e BRS 4103 obtiveram as maiores produtividades de massa verde (38,7 e 40,0 t ha-1). Do mesmo modo, essas duas variedades e a BR 5028 - São Francisco se destacaram...
Tipo: Pesquisa de campo Palavras-chave: 5.04.00.00-2; 5.04.03.00-1; 5.04.04.00-8; 5.07.03.02-1 Forragem; Matéria seca; Nutrição; Ruminantes; Zea mays Pastagem e Forragicultura Forage; Dry matter nutrition ruminants Zea mays..
Ano: 2010 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/9299
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Chemical composition and apparent digestibility of the ostrich offal meal for Nile tilapia - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.13097 Animal Sciences
Sales, Priscila Juliana Pinsetta; Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"; Furuya, Wilson Massamitu; Universidade Estadual de Ponta Grossa; Romanelli, Pedro Fernando; Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho".
This study aimed to produce and nutritionally characterize the ostrich offal meal, and to evaluate its digestible value for Nile tilapia. The relevance of the study lies in the possibility of using by-products from the food industry as alternative food for animals. For this, chemical and microbiological analyses were performed, as well as digestibility trial in the meal produced with ostrich offal for Nile tilapia. The levels found for protein, lipids, gross energy and minerals were 71.08%, 16.54%, 5115 kcal kg-1 and 5.62%, respectively. Microbiological analysis showed absence of Salmonella spp. in the product. The digestibility of protein was 90.41%, and of energy was 77.65%, while the phosphorus availability was 80.18%. Therefore, the ostrich offal meal...
Tipo: Análise laboratorial Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.03.01-0; 5.04.03.02-8 by-product; Alternative feed; Digestible value.
Ano: 2012 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/13097
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Crambe meal in supplements for culling cows: animal performance and carcass characteristics Animal Sciences
Souza, Kennyson Alves de; Goes, Rafael Henrique de T. B.; Silva, Luiz Henrique Xavier da; Yoshihara, Mayara Mitiko; Prado, Ivanor Nunes do.
The influence of the replacement of soybean meal by crambe crushed in concentrated supplement at proportions 0, 5, 10, 15%, on the performance and carcass traits of grazing cows is assessed. Within a completely randomized design, twenty Nellore cows, fed on Brachiaria humidicola, were supplemented during the rain-drought transition period and monitored with regard to weight and body conditions every 28 days. Total forage mass and percentages of leaf, stem and senescent material were quantified in loco. The estimation of forage quality consumed by animals was performed by the simulated grazing method. There were no significant differences between the levels of inclusion of crambe crushed on animal performance or carcass characteristics. Replacement did not...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.05.00-4; 5.04.03.00-1; 5.04.03.02-8 by-product; Brachiaria humidicula; Longissimus muscle area; Rib cut.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/24607
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Digestibilidade total e balanço de nitrogênio em cabritos recebendo rações contendo levedura seca - doi: 10.4025/actascianimsci.v33i3.10175 Animal Sciences
Freitas, Hanna Sakamoto; Universidade Estadual de Maringá; Alcalde, Claudete Regina; Universidade Estadual de Maringá; Lima, Luciano Soares de; Universidade Estadual de Maringá; Zeoula, Lúcia Maria; Universidade Estadual de Maringá; Costa, Leonardo Salles Esteves da; Universidade Estadual de Maringá; Lima, Larissa Ribas de; Universidade Estadual de Maringá.
O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar a ingestão, digestibilidade da matéria seca e dos nutrientes, o balanço de nitrogênio e estimar os nutrientes digestíveis totais de rações com a inclusão da levedura seca (0, 25, 50, 75 e 100% da MS) em substituição ao farelo de soja nas rações para cabritos. Foram utilizados cinco cabritos SRD alojados em gaiolas metabólicas distribuídos em delineamento quadrado latino 5 x 5. As ingestões de matéria seca e de carboidratos totais não foram alteradas com a inclusão de levedura, no entanto, para a ingestão de matéria orgânica, proteína bruta, extrato etéreo e fibra em detergente neutro foi observado efeito quadrático. A digestibilidade do extrato etéreo apresentou efeito linear decrescente, porém, para...
Tipo: Pesquisa de campo; análise laboratorial Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.03.01-0; 5.04.03.02-8 Digestão; Ingestão; Nitrogênio retido; Saccharomyces cerevisiae; Subproduto da cana-de-açúcar Digestion; Intake; Nitrogen retention; Saccharomyces cerevisiae; Sugar cane byproduct.
Ano: 2011 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/10175
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Feedlot performance, carcass characteristics and meat quality of Nellore and Canchim bulls fed diets supplemented with vitamins D and E - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i4.18801 Animal Sciences
Baldin, Samira Rodrigues; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”; Millen, Danilo Domingues; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”; Martins, Cyntia Ludovico; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”; Pereira, Angélica Simone Cravo; Universidade de São Paulo; Barducci, Robson Sfaciotti; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”; Arrigoni, Mário De Beni; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”.
This experiment was conducted at Unesp feedlot facility, campus of Botucatu, and aimed to evaluate the supplementation of D and E vitamins on animal performance, carcass characteristics and meat quality of yearling bulls finished in feedlot. Thirty-six 7-mo-old yearling bulls, 18 Nellore (NEL) and 18 Canchim (CAC), with average initial body weight of 234.53 ± 22.15 and 248.13 ± 34.67 kg, respectively, were fed for 126 days. Nine NEL and nine CAC yearling bulls were daily supplemented with 1300 IU of vitamin E and 7.5 x 106 IU of vitamin D3 for 67 days and 10 days before slaughter, respectively. One day before slaughter, blood samples were collected for evaluation of Ca concentration. After chilling, Longissimus muscle (LM) samples were collected for...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.03.02-8; 5.04.05.00-4 calcium; Color; PH; Tenderness Nellore; Calcium; Color; PH: Tenderness.
Ano: 2013 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/18801
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Glycerin and essential oils in the diet of Nellore bulls finished in feedlot: animal performance and apparent digestibility Animal Sciences
Silva, Lorrayny Galoro da; Universidade Estadual de Maringá; Torrecilhas, Juliana Akamine; Universidade Estadual de Maringá; Ornaghi, Mariana Garcia; Universidade Estadual de Maringá; Eiras, Carlos Emanuel; Universidade Estadual de Maringá; Prado, Rodolpho Martin do; Universidade Estadual de Maringá; Prado, Ivanor Nunes do; Universidade Estadual de Maringá.
Current research studied the effect of partial replacing corn by glycerin and essential oils addition in the diet of Nellore bulls finished in feedlot on feed intake, animal performance and three markers were assessed to estimate apparent digestibility. Thirty bulls with average weight 400 ± 34.1 kg and 22 ± 2 months old were housed in collective pens (10 x 20 m2) for 63 days. The bulls were randomly assigned to 3 diets (10 bulls per treatment): CON – Control (without glycerin or Essential® oils); GLY – Glycerin (15% on dry matter - DM); and GEO – Glycerin (15% on DM) and Essential® oils (3 g animal day-1). Three different markers were used to estimate apparent digestibility in the diets: indigestible dry matter –iDM; indigestible neutral detergent fiber –...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.00.00-2; 5.04.05.00-4 Cashew nut oil castor oil glycerine markers cashew nut oil; Castor oil; Glycerin; Markers.
Ano: 2014 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/23089
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Internal quality of laying hen eggs fed on protease at different storage and stocking conditions Animal Sciences
Suckeveris, Diana; Muñoz, Julian Andres; Demuner, Leandro Félix; Caetano, Vinícius Camargo; Faria Filho, Daniel Emydgio de; Faria, Douglas Emygdio de.
Effects on diets with reduction of crude protein and methionine + cystine (RCP) and protease supplementation (PRO) for laying hens at different ages and their influence on the internal quality of eggs at different conditions (STO) and storage times (TM) are evaluated. Four hundred and twenty eggs from commercial Hy-Line W36 laying hens collected at 32, 44 and 58 weeks of age were used. Experimental design was completely randomized in a factorial scheme 3 x 2 x 2 x 2: RCP (control, enhancement of one and two times the enzyme protease), PRO (with and without protease), STO (room temperature and refrigerated) and TM (14 and 28 days), with seven replications of one egg per experimental unit. The factorial scheme 3 x 2 x 2 was used at 58 weeks of age, because...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.00.00-2; 5.04.03.00-1; 5.04.03.01-0 egg yolk; Egg white; Enzyme; Haugh unit; Nutrition; Poultry..
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/27929
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Linearização de curvas de titulação para determinação da capacidade tamponante da fibra de alimentos em ampla faixa de pH - DOI: 10.4025/actascianimsci.v32i1.5384 Animal Sciences
Oliveira, Juahil Martins; Universidade Federal do Paraná; Bockor, Luciane; Universidade Federal do Paraná; Eggers, Markus; Christian Albrechts University Kiel; Gierus, Martin; Christian Albrechts University Kiel; Dittrich, João Ricardo; Universidade Federal do Paraná; Warpechowski, Marson Bruck; Universidade Federal do Paraná.
Foi avaliado o método de linearização de curvas de titulação para determinação da capacidade tamponante (CT) da fibra em detergente neutro (FDN) de 13 alimentos. Foram utilizados dados individuais de dois experimentos, incluindo amostras de aveia branca, aveia preta, azevém, trevo branco e trevo vermelho (ensaio 1), além de amostras de milho, farelo de soja, palha de trigo e cinco misturas destes alimentos (ensaio 2). As titulações foram realizadas do pH inicial até o pH 2,0. A acidez titulável (AT) foi medida como a quantidade de HCl necessária (mEq H+ g-1 de FDN) para redução do pH inicial da solução até o pH 4,0; 3,0 e 2,0, e a medida taxa linear de tamponamento (TLT) foi obtida como inverso da inclinação da regressão linear entre a medida linearizada...
Tipo: Análise laboratorial Palavras-chave: 5.04.00.00-2; 5.04.03.00-1; 5.04.03.02-8 acidez titulável; Capacidade tamponante; Fibra em detergente neutro; Propriedade físico-química; Regressão linear Zootecnia; Nutrição e Alimentação Animal; Avaliação de Alimentos para Animais titratable acidity; Buffering capacity; Neutral detergent fiber; Physical-chemical property; Linear measure.
Ano: 2009 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/5384
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Performance, ingestive behavior and carcass traits of lambs fed rations containing soybean cake Animal Sciences
Sponchiado, Adilson; Nascimento, Eduardo Michelon do; Teixeira, Angélica Bonafede Martins; Fernandes, Sergio Rodrigo; Nascimento, Willian Gonçalves do; Freitas, José Antônio de.
The aim of this study was to evaluate the performance, ingestive behavior and carcass traits of crossbred Dorper x Santa Inês lambs fed rations containing soybean cake. Twenty-four lambs (4 months of age and 24.3 ± 3.1 kg BW) were used in a completely randomized design with four treatments and six replicates. Treatments were the inclusion of 50, 100 or 150 g kg-1 of soybean cake in the ration, on a DM basis, and a control diet without this ingredient. Rations were offered ad libitum for 75 days and the lambs were slaughtered at 35 to 40 kg BW. Dry matter intake reduced linearly and the average daily gain had a quadratic response to the soybean cake levels, also decreasing with the addition of this ingredient. The time spent feeding increased and the idle...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.03.02-8; 5.04.05.00-4 carcass weight; Ether extract; Fat feedlot; Neutral detergent fiber; Time spent on feeding.
Ano: 2019 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/45151
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Protected fat and variable level of protein in diets of crossbreed cows in early lactation Animal Sciences
Souza Júnior, Alcy Heleno de; Lana, Rogério de Paula; Teixeira, César Roberto Viana; Gionbelli, Mateus Pies; Veloso, Cristina Mattos; Rennó, Luciana Navajas.
Current study evaluated the inclusion of protected fat and different levels of crude protein (CP) in the diet of crossbreed cows in early lactation. Twelve cows were distributed in a 4 x 4 factorial design, with four treatments (12 or 16% CP, with or without MEGALAC-E®). Statistical analyzes with ANOVA and Pearson’s linear correlation procedures were performed. Protected fat did not affect intake of dry matter (DM) and organic matter (OM) (p > 0.05). Increased CP raised consumption of CP and EE and decreased the non-fiber carbohydrates (NFC; p <0.05). Protected fat increased (p <0.05) the digestibility of DM, OM, CP and ashes in the lower protein content. CP increase raised the level of blood and urinary urea (p < 0.05). There was no difference...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.03.02-8 concentrate; Dietary protein; Digestibility; Intake; Lipid supplementation; Milk yield.
Ano: 2016 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/29150
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